علمی زیبا جذاب و هیجان انگیز
دربارة فناوری نانو چه میدانید؟
تاریخچه
اولین جرقه فناوری نانو در سال 1959 زده شد. در آن سال ریچارد فاینمن طی یک سخنرانی با عنوان "There is plenty room at the bottom" ایده فناوری نانو را مطرح ساخت. اما واژه فناورینانو اولین بار توسط نوریوتاینگوچی استاد دانشگاه علوم توکیو در سال 1974 مطرح گردید. فناوری نانو که از آن به عنوان "انقلاب صنعتی دوم" یاد میکنند با صراحت تمام شروع شده است و سرانجام تمامی ابعاد زندگی ما را تحت تاثیر قرارخواهد داد. این فناوری به سرعت در بسیاری از جبههها در حال پیشرفت است و به نظر میرسد سریعاً پویایی برخی از بزرگترین صنایع ما از فناوری اطلاعات گرفته تا تولید انرژی و هوا فضا را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
فناورینانو نسبت به فناوریهای دیگر وجوه دولتی بیشتری را به خود جلب کرده است. در کل دولتها سالانه حدود سه میلیارد دلار روی فناورینانو سرمایهگذاری میکنند و هر ساله تلاش جدیدی از سوی آمریکا ، اروپا و ژاپن برای عقب نگه داشتن رقبا مشاهده میشود.برآورد میشود که مخارج R&D مشارکتی در حد این وجوه عمومی میباشد و بنابراین روی هم رفته سالانه 5 الی 6 میلیارد دلار بر روی فناورینانو هزینه میشود.عموما بر روی این موضوع که فناورینانو بازار بزرگی خواهد بود توافق وجود دارد. بنیاد ملی علوم آمریکا تا سال 2015 یک تریلیون دلار برای آن برآورد میکند ، در حالی که هیتاچی تخمین میزند که بازار ژاپن به تنهایی میتواند تا سال 2010 به 300 میلیارد دلار برسد.
بر طبق گزارشی که ستاد توسعه فناورینانو به تازگی منتشر کرده است کشور آمریکا با انتشار 11627 مقاله فناوری نانو به عنوان کشور پیشرو در این زمینه شناخته شده است. چین و ژاپن با 8807 و 5437 مقاله بعد از آمریکا در ردههای دوم و سوم قرار دارند. با توجه به سرمایهگذاری چین در زمینه فناورینانو این کشور در سال 2009 آمریکا را پشت سر خواهد گذاشت و به عنوان کشور دارای بیشترین مقالات فناوری نانو در دنیا شناخته خواهد شد. از نظر میزان سرانه سرمایهگذاری در دنیا کشور تایوان با سرانه سرمایهگذاری 40/9 دلار که تقریباً دو برابر آمریکا است در جهان پیشتاز میباشد.
تعریف فناوری نانو
فناوری نانو واژهای است کلی که به تمام فناوریهای پیشرفته در عرصه کار با مقیاس نانو اطلاق میشود. اما تعریف دقیقتری از آن عبارت از ساخت ودستکاری هدفمند ساختارهای مصنوعی با اندازه کنترل شده در مقیاس 1 تا 100 نانومتر و ترجیحاً 2 تا 50 نانومتر میباشد.اگر بخواهیم احساس فیزیکی از نانو داشته باشیم میتوان گفت که یک نانومتر قطر موی انسان میباشد. از رویکردی دیگر یک نانومتر برابر قطر10 اتم هیدروژن و یا 5 اتم سیلیسیم میباشد.
برنامه ملی پیشگامی نانوفناوری آمریکا فناوری نانو را به صورت زیر تعریف میکند:
«توسعه تحقیقات و فناوری در سطوح اتمی، مولکولی و ماکرومولکولی با طول تقریبی از 1 تا 100 نانومتر به منظور فراهم آوردن شناخت اصولی از پدیدهها و مواد در مقیاس نانو و با هدف ایجاد و استفاده از نانوساختارها، قطعات و سیستمهایی که به خاطر اندازه کوچک و یا متوسط خود دارای خواص و عملکردهای جدیدی هستند.»
به طور کلی تأثیرات اجتماعی فناورینانو در موارد ذیل احساس میشود:
همگرایی فناوری نانو با سه فناوری قدرتمند قرن 21 یعنی رایانهها، شبکهها و فناوری زیستی باعث میشود تا انتخابهای جدید و قدرتمندی که هرگز در هیچ جامعه بشری تجربه نشده است در تاریخ زندگی بشر به وجود آید.
بر گرفته از سایت تخصصی فناوری نانو به آدرس http://www.nano-atu.ir/whatisnano.php